Prohledat tento blog

sobota 17. prosince 2011

Jak vložit do zápatí či záhlaví Excelu vodorovnou čáru

V některých tabulkách v Excelu, zejména těch, které mají charakter formuláře, jsem chtěl do záhlaví a zápatí vložit vodorovnou čáru. Ve Wordu to jde snadno, ale Excel tohle standardně neumí.

Nebudu předstírat, že to je z mé hlavy. Napřed jsem chvíli přemýšlel, pak chvíli googlil a krásné a elegantní řešení se nakonec našlo na této stránce: http://www.domainwebcenter.com/?p=1144 (autor Udar Gromov)

Řešení využívá faktu, že Excel umí do záhlaví a zápatí vložit obrázek. Běžně se to využívá pro vkládání loga firmy a podobně.

Jak na to

V grafickém editoru (například Malování Windows) si vytvoříte obrázek (autor doporučuje formát PNG, ale na tom asi moc nesejde – i když JPEG pro tento účel vhodný není) o rozměrech 660 x 1 pixel (resp. výšku si každý určí sám podle potřeby). Obrázek bude vyplněný černou (šedou či jinou) barvou a bude představovat onu potřebnou vodorovnou čáru. Uvedená šířka platí pouze v případě, když tisknete list v měřítku 100 %. Pokud potřebujete tisknout tabulky i ve zmenšeném měřítku, pak se ve stejném poměru změní i záhlaví a zápati a čára by byla krátka. Pak si prostě udělejte obrázek pro čáru širší, například 1 320 pixelů určitě vyhoví i pro zmenšení na 50 %. Pokud byste byli hodně líní, můžete si stáhnout a použít čáru (660 x 1 px), kterou jsem vytvořil pro sebe.

Tento obrázek pak vložte standardní cestou do záhlaví, případně i do zápatí, excelovské tabulky. Třeba takto:

Výsledek může vypadat třeba takto:

Žádné komentáře:

Okomentovat